Мажоритарният елемент на местния вот изкарва личността, а не партията, на преден план. Това заяви Ивайло Илиев, от Студентски клуб на политолога, пред "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

"Национален младежки форум организира дискусия между петима от кандидатите за кмет на столицата. Аулата беше пълна. Залагаме на информационна кампания за функциите на местната власт в опит за повишим избирателната активност сред младите хора", посочи той.

"Острите дебати между кандидатите на вчерашната дискусия водят до попиване на нови идеи – всеки кандидат може да чуе добрите идеи не само на конкурентите си и да помисли върху тях, но и идеите на аудиторията, съставена от млади хора. Те са най-взискателните избиратели и имат най-много въпроси към политиците" каза още Илиев.

"Отчетността е ключова при избора на кандидат, който избирателят да подкрепи. Не могат да се правят национални изводи, които да важат за местните избори в цялата страна – местният климат и конюнктурата в различните градове е специфичен за конкретното населено място. Местната власт е онзи център, който е най-близо до ежедневните битови проблеми на хората. Силният мажоритарен елемент на местния вот прави така, че изпъкват личностите и техните действия, а партийното начало отстъпва", смята още гостът.