Голямата кошница със заявки на 50-ото Народно събрание остана празна. Дейността му премина предимно в безцелни изслушвания на министри. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" политологът Ивайло Илиев.

"Повече популизъм и по-малко политики" – такова е обобщението на експерта за дейността на този парламент.

"Наблюдава се продължаваща фрагментация на политическото пространство, наред с това и увеличаваща поляризация в обществото. Все повече се увеличават дори и злободневните теми, по които обществото трудно намира най-малкото общо кратно. Хората виждат именно това разделение през своите представители в политическия корпус. Именно когато те виждат такова поведение, няма как това да не се отрази пряко върху обществените нагласи. Видяхме, че електоралният корпус остава същият. Според последния сондаж на "Галъп интернешънъл" няма съществени изменения, освен загатването, че сякаш към момента ДПС принадлежи на Ахмед Доган, а не толкова на Делян Пеевски, но там има някои специфики в кампанията", коментира той.

"Вече не следва просто да си говорим за търсенето на адекватната формула на властта, а трябва да започнем наистина да си задаваме въпроса за липсата на коалиционната култура на политиците, която се проектира пряко в обществените нагласи към управлението“, отбеляза Илиев.

Акция "Кредит" и "войната" в ДПС

Според политолога цялата институционална мощ на съдебната система също вече е вкарана в този предизборен режим и се използва за политически цели, още по-очевидно, дори вече с известна откритост.

"Тоест, не е проблем да се показва пред обществото как уж независимата ни съдебна система се активира от определени кръгове тогава, когато те решат да я активират. Видяхме буквално как "чадърът се превръща в бухалка". Очевидно институционалната архитектура на властта – и на съдебната, да видим дали и на изпълнителната – ще бъде вкарана в предизборен контекст отново с политически привкус, с извличане на определени дивиденти“, коментира още той.

Политологът Ивайло Илиев припомни и темата с областните управители по времето на кабинета "Главчев". По думите му войната в ДПС се разгръща на множество фронтове. "В крайна сметка трябва да видим как малките битки ще повлияят на голямата война в Движението за права и свободи", допълни той.

"Не изключвам двете отделни лобита да се явят като две отделни формации. От гледна точка на електората на ДПС това ще бъде пагубно", смята Илиев.

Новите избори и "вятърът на промяната"

"На този етап няма изгледи седмите предсрочни парламентарни избори да донесат вятъра на промяната у нас. Виждаме, че партиите в момента не са се заели с голямата тема за излъчване на редовно правителство след изборите, а се заели отново с предизборни сметки", коментира политологът.

"Неизбежно е да се засили натискът за появата на нов голям политически субект. Омръзна ми да върви това бабуване за проект на президента Румен Радев, но ми се струва неизбежно да не се появи някакъв тип голяма сила, която да консолидира обществени на нагласи", прогнозира Илиев.

Трудната задача на кабинета "Кожарева"

"Димитър Главчев вече е елиминиран като въпрос. Остава вторият въпрос – Калин Стоянов. Следващият въпрос е дали Горица Грънчарова-Кожарева ще издържи на този натиск, който й се оказва от всички страни и дали ще успее да преодолее своята липса на политически и управленски опит, за да потуши напрежението. Наистина задачата е трудна", обясни Ивайло Илиев. Той не изключи изненади в състава на служебния кабинет в последния момент.