Черпя вдъхновение отвсякъде – от планините, от това, че сме живи и че имаме възможността да се радваме на живота. Това каза хористът и солист на Ансамбъл за Народни песни и танци "Пазарджик“ Ива Гидикова в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“.

Започва да пее от 3-годишна. Освен фолклор, от малка харесва и поп музика. Тогава се събира с приятели, с които тайно свирят и пеят любимите й песни на Силвия Кацарова и братя Аргирови. "До ден днешен си ги пея. В заведенията, в които работя, преди фолклора започваме с българска естрада“, сподели Ива Гидикова.

Прави и авторски поп песни. Премиерата на последната – "Лесно е да те обичам“, бе в ефира на Радио "Фокус". "Смятам, че любовта трябва да бъде лесна, без излишно напрежение, без драма, без да се налага да преследваш някой. Тя просто трябва да тече, това е естествен процес. Човек се учи, когато се обърне навътре към себе си и види, че е по-добре да обича, отколкото да излъчва негатив“, вярва авторът на песента. Автор на аранжимента на песента "Лесно е да те обичам" е Александър Тодоров.

Казва, че създаването на песни при нея се случва много леко и лесно. "Понякога става точно преди да заспя, понякога – когато съм в планината. Идва ми някакъв текст, някаква мелодия в главата и просто записвам това, което ми е хрумнало. С "Лесно е да те обичам“ нямаше какво да променям – нито текст, нито мелодия“, разказа Ива Гидикова.

Всяка нейна сутрин започва с повтарянето на една и съща фраза: "Днес ще бъде един прекрасен ден. Каквото и да се случва, с когото и да общувам, аз избирам да виждам и да чувам това, което ми харесва. И така да бъде!“. Така си заявявам, че денят ще бъде успешен. И дори да се случи нещо, важна е моята реакция към случващото се“, обясни изпълнителката.

Репетиции с ансамбъла има ежедневно, а следобедите прекарва в самоподготовка. Ансамбълът включва танцов състав, хоров състав и оркестър – общо 50 човека. "Това е нашето второ семейство. Има моменти, в които спорим, но в интерес на работата. Това са 50 човека, 50 характера“, разказа Ива Гидикова.

От следващата година ще работи като музикален педагог на деца от детска градина.

Ася АЛЕКСАНДРОВА