"Рана“ на Захари Карабашлиев е книга-медитация върху паметта ни като българи, върху нашето обединително движение през Първата балканска, Междусъюзническата и Първата световна война. За нея разказа програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. Официалното представяне на книгата е на 23 октомври.

Книгата представя голямата площадка на историческите събития и паралелно с това – историята на един войник, който спасява едно дете. "В историята на този войник, който и в едната, и в другата война носи различни деца на гърдите си, всъщност се вижда съдбата ни – това дали да воюваме, или не, дали да рискуваме живота си, по-важно ли е нашето спасение или нашият живот струва толкова, колкото това да се спаси едно дете. Захари Карабашлиев успява да вкара малкото и личното в голямото и голямото в малкото и личното“, разказа Ива Дойчинова.

Тя отбеляза, че в книгата има огромна болка. "От това, че българските войници и военни са много окрилени хора, но Великите сили си играят с лекота със съдбите на всички, без да им пука кого ще предъвчат и как ще го изплюят. Тази болка сякаш доминира – освен към забравените големи българи, към пълния хаос в живота на народа ни тогава“, поясни Ива Дойчинова.

Захари Карабашлиев започва да изследва историята, провокиран от историята на неговото семейство. "Авторът е преплел много интересни източници. Започнал е да чете, за да се върне към паметта, която му е нужна. Захари е написал тази книга заради самия себе си. Затова тя граничи малко с опит за историческа достоверност и остава напълно вярна на художествения образ, който той всъщност пресътворява през образа на един мъж с рана на гърдите и едно дете за целия този период.“

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або представи "Идеи без граници“ на Даниел Ненчев. Книгата събира 30 негови интервюта с български артисти, сред които Александър Морфов, Алек Попов, Георги Господинов, Капка Касабова, Теди Москов, Христо Явашев-Кристо, Ясен Гюзелев. "С тези хора Даниел е разговарял по един много дълбок и интелигентен начин. Той задава красиви въпроси на едни от най-светлите личности в изкуството, които са българи и имат самосъзнанието на българи, но имат мащаба на целия свят“, обясни Або.

Той призна, че интервюто с Христо Явашев-Кристо му е направило много силно впечатление. Това е единственото интервю, което той дава пред български медии при откриването на изложбата му в София през 2015 г. "Дани е бил избран като представителят на българските медии, който да разговаря с него по "Скайп“ от неговото студио в Ню Йорк. Това интервю съдържа много истини за Кристо, много истини за света и въобще много мъдрост. Тя е провокирана именно от въпросите, които Дани задава“, разказа водещият на предаването.