139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В ефира на NOVA темата коментира историкът доцент Тодор Чобанов.

"Девизът на Народното събрание е сложен там много преди Съединението, защото и преди, и сега всички са си давали сметка затова колко е важно да се обединим като народ и нация, да имаме общата воля да постигнем определени резултати. Големият урок на Съединението, което действително е една много светла и красива българска дата, е че дори невъзможни неща наглед могат да се случат, ако има ясна цел и обединение за нейното постигане", заяви доцентът.

Според доц. Чобанов историята учи едно – не хората, а начинът, по който действат, е важен. "Ако имаме промяна на модела, ако поставим обществения интерес пред партийния и личния, съм убеден, че може да се намери успешна формула", каза той.

"Не случайно мислители повтарят, че който няма минало, няма и бъдеще. Миналото е сбор от уроците на историята. Те са актуални и в наши дни. В този смисъл съединението е важно", допълни историкът.