Абсолютно актуална е темата за Съединението в момента и мисля, че това е въпрос, който винаги е бил актуален. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" историкът Видин Сукарев, от Регионален исторически музей Пловдив.

"Неслучайно е и девизът "Съединението прави силата“, макар и копиран от Белгия. В зората на възобновяването на българската държавност е избран и още тогава е тиражиран. В случая, разбира се, имаме препратки към актуалните политически събития. Но имаме нужда от единство при всички положения, най-малкото от каузи, които са национални, които не би следвало да зависят от политическата вътрешна и международна конюнктура. Така че този път, тази актуалност мисля, че трябва да я констатираме с тъга", посочи Сукарев.

"Изненадващо, през последните две-три години се получи отново това болезнено разделение на русофили и русофоби. Очевидно то също е с корени от старо време, на практика то си е съществувало, но стана неприятно осезаемо отново във връзка със скорошни събития. Имаме нужда, при всички положения, от промени, от това Съединението да послужи като пример. Защото, когато то е организирано, хората в дъното на цялото това събитие също са имали свои различия и личностни, и концептуални, идейни, партийни, но са ги загърбили в името на България, в името на това страната да върви с ускорени стъпки напред. Тогава е имало и национална доктрина, очертана за съжаление от небългарска институция и изобщо хора, които са гледали други интереси, а именно великите сили. Тази доктрина, тя е антидоктрина, но всъщност борбата с нея формира доктрината – това е Берлинският договор. Така че на Съединението целият български народ е гледал като първа успешна стъпка към преодоляване на клаузите на този доста тежък за България акт, който ограничава нейното политическо, културно и икономическо развитие, твърде обещаващо през годините на българското възраждане, като ги ограничава на една съвсем малка територия и съответно редуцирано население", добави историкът.

Със Съединението България вече става една доста по-голяма държава. Има много проблеми, но но все пак това е една много положителна стъпка.

"Ние неслучайно и до ден-днешен го оценяваме с положителен нюанс. Според мен има и неща, които остават зад кадър. Естествено в дните преди и тържествата около отбелязването е важно ние да се радваме, че това събитие се е осъществило, че Съединението е успешно защитено, но има и уроци, от които със сигурност трябва да се получим, защото много скоро след това съединение териториално, икономически, институционално, дипломатически, всъщност отново страната тръгва по пътя на вътрешнополитическо разединение. И така до ден-днешен", каза още Видин Сукарев.