Съединението и историческите събития по това време са един огромен неизчерпвам източник на вдъхновение за съзидание, примери на саможертва, на организационна дейност. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" историкът Видин Сукарев.

"Естествено, че има неща, които са обстоятелства, улесняващи обявяването на Съединението. На практика никой не се е противил. Цялата българска нация, интелигенция, военни дейци, политическа класа, всички малко или много са го искали. Имало е и хора, които са считали, че не му е сега времето, но в момента, в който то се случва, в момента, в който всичко се извършва на 5 срещу 6 септември, а то започва още от 2 септември в Панагюрище и става факт, българските политически ръководители и княз Александър, и министър-председателят Петко Каравелов, и председателят на Народното събрание Стефан Стамболов, всички единодушно казват: Това ще е. От тук нататък връщане назад няма", добави Сукарев.

По думите му, това е една малка държавица, току-що освободена, силно зависима от великите сили, даже може да се каже от техните прищевки.

"Така че действително това е време на изпитание, в което българският народ е показал готовност и мъжество".