В предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" днес сме ви подготвили нещо по-различно, нещо, което със сигурност ще предизвика вашия интерес, защото е свързано с историята на град Пловдив и неговите махали.

През уикенда в Регионалния исторически музей се проведе интересен форум - Национална научна конференция на тема: "В спиралата на времето: хора, идеи, пространства и събития". Тя бе организирана от Регионален исторически музей – Пловдив и Институтът за исторически изследвания при БАН.

В конференцията се включиха над 50 изследователи от различни научни и културни организации из цяла България. За форума ще ни разкаже повече директорът на музея Стоян Иванов.

От конференцията сме ви подбрали типично пловдивска тема – едно историческо изследване на д-р Видин Сукарев, от РИМ –Пловдив за най-старите пловдивски квартали и обособяването им, за перспективите, които са се отваряли пред тях през годините. Разказ за трансформациите, които са настъпвали в пловдивските махали, представен въз основа на избирателни списъци на Пловдив, издадени от общината още от 1898 година. Ще чуете още как възникват кварталите Кършияка и Кючук Париж. 

И този път ще ви помогнем при избора на културни събития, които да посетите в Пловдив до края на седмицата.

Всичко това в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус", на честота 89.9 MHz, вторник, от 14 до 15 часа. 

Автор и водещ на предаването е Цветана Тончева.

Предаването може да чуете в:

Stream "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" | Listen to audiobooks and book excerpts online for free on SoundCloud