Исторически музей Правец от самото начало подкрепя действията и исканията на Сдружение "Български музеи" за увеличение на основния стандарт за музеите с 50% и включването на останалите петдесет музея в системата на държавно финансиране, съобщиха от музея. Присъединяваме се към призивите на Сдружение "Български музеи“, НФ "Култура“ към КТ "Подкрепа“ и УС на НСФ "Култура“ – КНСБ протест по повод предвиденото увеличение на основния стандарт за субсидиране на музеите и галериите с 5% , вместо с исканите 50%.

Музеите и художествените галерии в страната са институциите, които са основни стълбове на културния живот в държавата, те опазват, съхраняват, проучват и популяризират движими културни ценности – национално богатство. Музейните специалисти се грижат и за обекти на недвижимото културно наследство. Осъществяват огромна по обем работа – събирателска, експозиционна, научно-изследователска и популяризаторска дейност в областта на културното наследство. Затова изключително обидно е нивото на заплащане на музейните специалисти на равнище близко до минималната заплата. Това продължава вече повече от 10 години. Ние не можем да привличаме никакви специалисти за работа в музеите да не говорим за млади специалисти. Поисканото увеличение не касае само заплатите на заетите в сектора.

Недостатъчното финансиране се отразява отрицателно, дори пагубно на същинската музейна дейност, включваща подобряване на материално – техническата база, осъвременяване и климатизиране на фондохранилищата, опазване и представяне на културното наследство, работа с публиките.

Дейности, които осигуряват нормалното функциониране и развитието на българските музеи. Исканията ни не са самоцелни, а справедливи. Основният проблем са ниските заплати на хората от културния сектор - от сорта на 800 лв. Това е изключително обидно за всички специалисти. Освен заплатите, проблем за музеите са и разходите. Сметките за ток и отопление са скочили три пъти. Подобна е ситуацията и в останалите музеи в страната. Невъзможно е да бъдат изпълнени клаузите от браншовите договори, влезли в сила от 1 януари 2022 година, за минималните възнаграждения по длъжности в музеите, галериите и библиотеките и за увеличение на процента за прослужено време.

В културните институти не остават на практика никакви средства за осъществяване на същинските им дейности. Така, че напълно резонно и оправдано е искането, представено от Сдружение "Български музеи" до съответните отговорни институции за увеличение на основния държавен стандарт за музеи и галерии с 50%, както и за включване на останалите 50 музея в системата на държавното финансиране. Ние, работещите в Исторически музей Правец напълно подкрепяме тези искания. Протестът е срещу пренебрежителното отношение към културата и продължителната липса на средства!