Историческата сграда на българския парламент на пл. "Народно събрание“ № 2  беше осветена в зелена светлина на 5 октомври 2024 г. в знак на солидарност с Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, отбелязван всяка година по инициатива на Съвета на Европа.

По този повод председателят на парламента Рая Назарян заяви, че с присъединяването си към кампанията Народното събрание изразява своята съпричастност към тази благородна кауза, отдава почит към донорите на органи и показва уважение към техните семейства за човечността и отзивчивостта към чуждата болка, проявени в най-тежък момент. Днешната инициатива е знак за благодарност към медицинските екипи, които работят в областта на трансплантациите и дават на хората втори шанс за живот, подчерта тя. Европейският ден е и част от усилията за насочване на общественото внимание към значимостта на донорството и трансплантациите и изграждане на обществено доверие към процеса, допълни Рая Назарян.

Включването на парламента в информационната кампания е по покана на Изпълнителна агенция "Медицински надзор“, която организира поредица от събития, свързани с отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи.