България няма друг ход, освен да бъде част от единната европейска политика, но запазвайки националния си интерес. Това заяви Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.



"Според мен, имаше някакво преиграване в реакцията на правителството през първите дни на кризата, и някакво престараване може би. Факт е обаче, че ние трябва да помогнем на Украйна, не защото не знаем дългата история на конфликта между Русия и Украйна, защото в Европа не трябва да има агресори. И тези агресори трябва ясно да получават отговора когато има такъв повод“, посочи Веселинов.

Според него факта, че хората не помнят, че 3 март е празникът на българското национално единство е проблем на националната памет.

"Всъщност това е празникът на Санстефанския идеал, който е вдъхновявал поколения наши възрожденци и борци за национално обединение. Сега нещата се свеждат "За“ Русия и "Против“ Русия. Всъщност, Русия като всички останали империи, имат собствените си интереси“, посочи той.

"Да, тя освободи България в съзвучие на собствените си интереси, но не това празнуваме. Ние празнуваме на началото на българска държавност, и най-вече мимолетното съществуване на Санстефанска България, което обедини българите от Мизия, Тракия и Македония под един покрив. Това е нещото, което вдъхновяваше столетия наред, едно столетие след това българите, окриляваше ги в няколко войни за национално обединение. В края на краищата това е нещото, което аз, предполагам и всеки български патриот чества на 3 март, а не обичта към Русия и всичко останало, което ни учиха в ранна детска възраст, когато социализмът обясняваше, че слънцето и въздуха са може би по-малко насъщни за нас, отколкото към Съветския съюз“, каза още Искрен Веселинов.

Дългите чупки в политиката на България доведоха до недостатъчни възможности тя да се справи с криза, като сегашната, до твърде голяма зависимост на енергийни доставки от Русия, до недовършени енергийни мощности, като тази в "Белене“ примерно, и ред други неща, които всъщност са функция на лутането, допълни още съпредседателят на ВМРО.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“