Финансовото познание ни прави по-икономически свободни и потенциално успешни като хора, като финансовата грамотност изисква добро познаване на нашите лични възможности и икономическата ситуация като цяло. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Ирина Илиева – изпълнителен директор на "Джуниър Ачийвмънт България“.

"Книгата "Лични финанси за студенти: Третата революция“ е едно продължение на нашите общи усилия от преди вече 5 години, когато издадохме учебник за студенти от нефинансови специалности. Искахме да направим ревизирана версия на този учебник,  който да служи най-вече за българските студенти, тъй като от преди пет години досега са се случили изключително много неща в световната и в нашата местна икономика,“ обясни тя.

По думите й в българските университети има много финансови и икономически специалности, но в никоя от тях не изучава как да управляваме личните си финанси, за което също са нужни доста специфични познания. "Нужно е да можем да приоритизираме личните си приходи и разходи, да създаваме нови варианти за получаване на пасивни активни приходи в нашето семейство, приоритизиране на различни потребности, разбирането на разликата между потребност и желание. Това е тема, която е много малко засегната и въпреки че има нарастващ интерес в последните години и различни курсове, които се появяват, реално много от тях по-скоро копират чуждестранни модели и не са адаптирани за нашата действителност,“ категорична е изпълнителният директор на "Джуниър Ачийвмънт България“, като тя сподели още, че според нея книгата е истинско отражение на революцията в сферата на финансите.

"Идеята на самата книга е да ни информира за различните възможности, дори много фокусирано върху българската перспектива и това, което има като нови възможности, тази революция в дигитализацията – какво тя ни дава като нови възможности, различните финансови инструменти, които навлязоха на нашия пазар, желанието на хората да се преборят с високата инфлация и да защитят своите доходи – реално всички тези неща изискват просто да се запознаем със същината на това, дори като теория, за да можем да вземаме по-адекватни решения и да сме по-трудно изкушени от такива бързи рецепти за успех,“ разказа още Ирина Илиева.

Премиерата на "Лични финанси: Третата революция“ с  автори проф. д-р Даниела Бобева от Института за икономически изследвания при БАН и преподавател към катедра “Финанси" на УНСС, и проф. д-р Красимир Маринов, преподавател в катедра “Маркетинг и стратегическо планиране" на УНСС ще се състои на 19 февруари 2024 година.