Осъждаме крайно агресивните руски войни действия срещу Украйна и оказаното съдействие от Беларус . Счита за грубо погазване на международното право и акт на агресия срещу независима държава. Това заяви на брифинг зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Тя допълни, че България потвърждава подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, в международно признатите ѝ граници.

"Призоваваме Русия за незабавно прекратяване на военните действия и изтегляне на силите си. Осъждаме решението на Русия да признае двата сепаратистки региона в Източна Украйна. Тук искаме да подчертаем, че от началото на кризата, заедно с НАТО, ЕС, САЩ, Великобритания и с други партньори призовавахме за деескалация и диалог с множество предложения за разговори, но Русия избра друг път.

Позицията беше представена и пред руският посланик вчера.

В допълнение това, което се случва по линия на НАТО – вчера се състояха консултации по чл. 4 и Алиансът реши да засили мерките за последващо укрепване на възпиращия отбранителен потенциал на страните членки като искам да подчертая, че мерките са изцяло от превантивен, пропорционален и неескалиращ характер“, каза още Димитрова.

Тя допълни, че вчера в ЕС държавите и правителствените ръководители са одобрили нов пакет от санкции , които са още по-сериозни от предишните.

"В знак на солидарност с Украйна, довечера сградата на Министерството на външните работи ще бъде оцветена в цветовете на знамето на Украйна. Това ще бъде в 19.00 часа вечерта“, посочи зам.-министър Димитрова.