Работим в тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна, така че да осигурим максимално бърз и безпрепятствен достъп и сме ги информирали през кои точки се възнамерява да се премине с българските автобуси, за да имаме съдействие от тяхна страна при необходимост. Това заяви на брифинг зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Тя посочи, че във вътрешен план се работи с Министерството на обраната, Министерството на транспорта и с трите служби за сигурност.

"По отношение на ситуацията с българските граждани, имаме постоянна информация, какво се случва по КПП-тата по пътя. Към момента 363-ма души от Киев и около 150 души от Одеса са поискали евакуация. Те ще бъдат извозени поетапно с 4 автобуса от Киев и с 3 автобуса от Одеса. Работим с министерството на обраната за техни автобуси, те са в готовност като се оказа, че трябва да се приеме съответното постановление на Министерски съвет.

То вече е изготвено и пуснато, но така или иначе имаме готовност да продължим с различни варианти.

В посолството ни в Киев има вече настанени хора. Получихме и списък от Украйна с неща от спешна необходимост, който включва – дрехи, детски неща, храна, строителни материали и други. Този списък вече е предаден на компетентните ведомства в България, за да се види, какво допълнително съдействие можем да окажем“, заяви Димитрова.

По думи на Антон Марков, директор на Ситуационния център още отпреди месец назад центърът е предприел редица стъпки, за да бъдат информирани българските граждани за ситуацията в Украйна.

"Преди три седмици посъветвахме българските граждани да напуснат територията на Украйна, предвид ескалиращата ситуация и информацията, с която разполагаме. Тогава съветвахме да напуснат страната със собствени средства, имаше и полети и т.н., но за съжаление не бяхме чути.

Сега, във всеки момент очакваме да имаме автобуси, които ще тръгнат от Одеса към България със 130 човека. Отделно имаме автобуси, които са в близост до границата с Украйна и са тръгнали към Киев.

Отделно за Одеса работим освен за днес, но и за утре за още два автобуса“, посочи Марков. Той допълни, че се съдейства активно и на българите, които нямат редовни документи.