Въпросът не е кой колко пари е получил, кой какво е свършил, кой защо протестира в навечерието на ротацията, извинявайте, това за мен беше най-смешният аргумент. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти по повод протестите на земеделците, предаде репортер на "Фокус"

"Ние сме в дълг към тях, защото при подписването на Договора за Европейския съюз бяха направени съществени пропуски, резултатите  които виждаме днес. Сега е времето да се преосмисли цялата селскостопанска политика и на европейско ниво да бъдат защитени интересите на нашите земеделци", заяви тя. 

"Всички проблеми трябва да седнат на масата, да бъдат огледани, анализирани, да се намерят най-добрите решения. Финансирането може да е инструмент в момента, но то не може да бъде дългосрочна мярка, когато политиките са сгрешени и те всеки път ще изискват ново и ново финансиране", каза още тя. 

Йотова смята, че при следващата среща на Съвета на земеделските министри на ЕС българския представител трябва да е част от държавите, повдигащи въпроса за новата селскостопанска политика на ЕС.

"Най-малкото, когато следващия път отиде при своите колеги в Европа, той трябва да говори с гласа на тези в Европа, които поставят въпроса за новата селскостопанска политика оттук нататък - как тя ще бъде реализирана. Изправени сме пред различни условия от момента, в който са  взети решенията по отношение на нея", коментира вицепрезидентът. 

"Говорим за това как ще бъдат субсидирани земеделските производители оттук нататък, знаете, че в Европа се спират субсидиите, които допълнително се даваха  за дизелови горива, защото се забранява употребата на различни хербициди, пестициди заради "Зелената сделка", които допълнително ускоряват производството, защото трябва да видим как ще бъде регламентиран пазара с вноса от страни извън Европейския съюз", отбеляза Йотова.