Има интерес към професиите, свързани с мода. Това каза в ефира на Радио "Фокус" дългогодишният преподавател в Професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" в София. По думите ѝ местата за тазгодишния прием в гимназията вече се запълнени, като много кандидати остават извън списъците.

"В гимназията идват млади хора, които търсят занаят. Те са мотивирани от факта, че ще правят изкуство и ще имат свобода на творчество", каза Маринова.

Гимназистите могат да изберат от различни специалности, като "Моден дизайн", "Бутикови облекла", "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил" и "Сценичен костюм".

От тази година в гимназията се открива и нова специалност -"Театрален грим и перуки". Тя ще завърши цялостния цикъл по подготовката на визията за сценичен персонаж – костюм, аксесоари, грим и перука.

"В България няма друга конфигурация от специалности с такъв пълен цикъл, както е в гимназията ни в кв. Лозенец", обясни преподавателят.

Сред гордостите на гимназията са Виктория Първанова – преподавател в Кралската академия в Белгия.

Моряна Филипова, която също учи там. А Ралица Иванова - моделиер конструктор, вече е приета в Нидерландия, където ще продължи да изучава специалността си. Антония Кръстева работи в Швейцария, където се преквалифицира от дизайнер в моделиер-конструктор. Голяма част от тези млади и успешни дами са ученички Йорданка Маринова.

Биляна Бозинарева

 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.