Решението на КЕВР за промяна на методиката на ценообразуване на небалансите в електроенергийната система ще доведе до фалита на ВЕИ централите, което ще има домино ефект и върху други сектори на икономиката. Това каза Йордан Ватковски от Сдружението на собствениците на фотоволтаични системи в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Решението на КЕВР за отпадането на тавана на цената на небаланса, който се начислява като такса на производителите, води до това, че един производител, който е инвестирал собствени средства или с банков кредит една централа, де факто не получава абсолютно никакви приходи, а има и други, които доплащат за произведената електрическа енергия. А това според него ще доведе до неплатежоспособността на собствениците на фотоволтаични системи.

"Нашите централи произвеждат на пазарен принцип. Ние не ползваме субсидии, не сме изградили централите с абсолютно никакви европроекти и с никакви българско финансиране – 100% собствени средства и в повечето случаи банков кредит. Ние произвеждаме 53% от електроенергията в държавата в светлите часове на деня – ако ние фалираме, неизбежно цената на електроенергията няма как да не се покачи. Няма как да махнеш 50% от стоката на една борса и цената на същата стока да остане една и съща,“ обясни той.

Третата заплаха според Йордан Ватковски идва от голямата експозиция на банките към сектора – над 1 милиард евро. Ако фалират предприятията от сектора, това ще натовари с милиард портфолиото на банките, което ще доведе до увеличаване на лихвите по другите кредити и ще бъде много по-труден достъпът до кредитирането, и така според него се получава един домино ефект.

Според него справедливо би било да се върне стария метод на ценообразуване, защото той наистина е бил балансиран и производителите са успявали да направят абсолютни изчисления. "Имало е месеци с по-високи сметки за балансиране, имало е месеци с по-ниски стойности за балансиране, но когато са много високи, ние знам колко високи могат да станат,“ каза той и добави, че трябва да има ясна и прозрачна методиката на образуване на цената на небалансите.

"Ние не сме проблемът в енергетиката, ние сме част от доброто решение. Произвеждаме нещо чисто и евтино. И колкото повече има от нас плюс батерии в близко бъдеще, толкова повече ние ще бъдем енергийно независими,“ категоричен е той.