Данните на Международната организация по миграция за 2024 година показват тенденция на увеличаване на миграционния натиск, както и увеличаване броя на хората, които търсят на територията на Европа по-добро място за живеене или пък бягат от конфликти от различни части на света. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ председателят на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната Йордан Божилов.

"Това е един обективен процес и ние няма как да го спрем. Точно затова много внимателно трябва да се подготвим за прилагането на Пакта за миграция, заменил Дъблинския регламент, тъй като той ни касае пряко, и който трябва да намали тежестта най-вече на тези държави, които са на границата на Европейския съюз. От друга страна трябва да търсим всякаква помощ от Европейския съюз, защото нашата граница се явява и външна граница на Общността,“ обясни той.

Има няколко фактора, които влияят върху ефективността на управление на границата и недопускане на нелегалната миграция. Това са мерките, които се предприемат за укрепване на преградното съоръжение, но също така функционирането на всички свързани с нея елементи, като камери за наблюдение, пътища, съответно достатъчно на брой служители на Полицията и на Министерство на отбраната. По думите важен фактор е и ролята на каналджийството, както и фактора бежанци.

Според него България трябва да приложи един комплексен подход към опазването на границите си, като в него трябва да участват както правоприлагащите органи, МВР, Министерство на отбраната, така и прокуратурата и съда, за да се пресече каналджийството.

"Трябва да имаме и много добра дипломация, за да се намери правилното място на България в европейските механизми. Необходимо е много добро взаимодействие с Турция и на ниво Европейски съюз-Турция, но и на ниво двустранно сътрудничество с Турция. Наистина е необходимо едно визионерство и много комплексен подход, включително както достатъчно средства да се заделят, така и достатъчно мерки за подсилване на оградата, за подсилване на наблюдението,  плюс ако имаме и достатъчно хора, и не само българи, но и чрез "Фронтекс“, тогава мисля че ще имаме добро покритие и добра защита на границите,“ допълни специалистът.