Нашите искания по отношение на РСМ не бяха интерпретирани през принципните позиции, на които се гради ЕС. Това коментира Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

По думите му, вече много от държавите-членки на Европейския съюз разбраха, че не е въпрос на инат, а е въпрос на принцип. И ние трябва да продължим в тази насока и трябва да интерпретираме всички искания чрез принципите на международното право и чрез принципите, на които е изграден Европейският съюз. Това ще бъде разбрано, смята експертът.

"Ние трябваше да поставим този въпрос като принципен въпрос за спазването въобще правата на хората, правата на гражданите в Република Северна Македония. Защото не е въпрос само на права на българите, а въпрос на права на всички останали народи в Северна Македония. Това щеше да бъде разбрано от нашите европейски съюзници, защото това е ключов принцип, на който се гради Европейския съюз“, отбеляза Йордан Божилов.

"Аз мисля, че и консенсусът от вчерашния консултативен съвет е именно в тази насока – да се търсят взаимните интереси в икономическата област, в търговската област – всичко това, което е записано: да се създадат работни групи, да се ускори изграждането на Коридор № 8, да се търси финансиране за реални проекти, да се търси по-добра позиция за българския бизнес в Северна Македония. Всичко това е в интерес и на двете страни. Тоест, има много неща, по които може да се работи. Аз затова казвам, че по-скоро неразрешени въпроси трябва да се поставят в една перспектива, да се заложи на процеса на решаване, а не толкова постигане на крайния резултат. От тази гледна точка задължително трябва да продължат контактите. Надявам се да има добрата воля и от Република Северна Македония за това. И трябва да продължат контакти на всички нива“ допълни още експертът.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в раздел "Мнение“