"В момента състоянието е такова, че по-скоро се очертават протести! В последната десетдневка на юни транспортния бранш  направи две срещи с министрите на транспорта и регионалното развитие. Тонът бе доста оптимистичен. Министрите заявиха, че ще търсят баланс от една страна между интересите на бизнеса и на потребителите и държавата от друга страна. В следващите две седмици обаче нищо не се  случи!".

Така отговори директорът на СМП Йордан Арабаджиев на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Чухте анонса на нашия разговор, превозвачите ще протестират ли срещу 49 НС и правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ? Излязохте със съобщение, че браншът е в протестна готовност и искате МРРБ спешно да се заеме с проблемите в ТОЛ системата!“.

"Онзи ден имахте една доста странна среща в МРРБ, бяхте поканили мисля 40 души. Не знам какво може да свържи, дори един училищен клас не е 40 души. И то ви беше поканил май главният секретар. Какъв беше смисълът от тази среща?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че досега наистина не е бил срещал работна група от 40 души, а неин председател е началникът на политическия кабинет на министъра. "Очаквахме на тази работна група да чуем предложения, а всъщност към нас се отправи въпроса какви предложения имаме!“, добави Арабаджиев.

"Доколкото разбрах от вас се иска и да се откажете от права! Ще ви връщат, ама не се знае кога, едни надвзети ТОЛ такси, нали така?“, попита Беновска. Йордан Арабаджиев отговори: "Искат да се откажем от нашите права, но няма да стане! В момента браншът е много негативно настроен и много радикализиран! Ние получаваме непрекъснато обаждания както от наши членове, така и от фирми, които не членуват никъде, които ни казват – дайте да излизаме да затваряме, защото виждаме, че нищо не се случва! Нищо чудно да ескалира напрежението. Хората стоят по десетки часове на границите. Ние очакваме най-късно в понеделник да има резултат, иначе отиваме към протести!“.

Арабаджиев отговори: "На министъра бих казал да не вярва много на експертите около него! Да разбере, че нашите предложения са конструктивни и по най-бързия начин да се предприемат мерки, които до края на месеца да сработят! Ние предложихме дори, след като се тупа топката, до края на месеца да върнат страната тарифа и да продължим да мислим отново за предложения, което за нас е вариант!“.

"Имате ли насрочена среща в понеделник с министъра?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че нямат насрочена среща, в понеделник ще получат резултат. Той добави: "Но с това темпо, докато очакваме резултати и планираме срещи, нищо чудно да сме в ситуация на протести! На нас не ни се оставя възможност за избор!

Арабаджиев заяви, че в момента се иска от превозвачите да плащат за второкласните пътища таси, които са колкото по магистралите в Германия! Той бе категоричен: "То няма място за сравнение. Ние вече и пътища нямаме, включително затвориха и един международен път, та сега трябва да заобикаляме със 100 километра  и на всичко отгоре получаваме за второкласните пътища 100% увеличение! Очакваме министърът да ни чуе!“.