От началото на годината, ако се прави сравнение с предната година, има завишение на пътнотранспортните произшествия и загиналите. Ако сравняваме с първото тримесечие на миналата година, 19 загинали имаме повече през тази година. Това каза инж. Иван Табаков, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Знаем, че предната годината, поне в първото тримесечие, и 2020 година бяха особени периоди на пандемия, когато интензивността на движение беше доста ниска. Това беше и причината да има по-малко пътни инциденти. Но ако сравняваме с предпандемичния период, настоящите цифри сочат, че има намаление на пътнотранспортните произшествия, съответно на жертвите. Разбира се, това няма как да ни успокоява. Нашата цел дългосрочна е не да намалим загиналите и тежко ранените, а да премахнем и да няма такива по нашите пътища“, обясни инж. Табаков.

Той даде пример, че 2021 година, където имаше през първото тримесечие се възстановиха нивата на интензивност от предпандемичния период, в сравнение с 2019 година, загиналите са с 67 по-малко. Той уточни, че трябва винаги коректно да борави с данните, да ги съотнасяме и да може да се правят ясните изводи.

Милослава АНГЕЛОВА