Това, което се констатира, е, че с всеки следващ месец ние имаме все по-голямо и по-голямо увеличаване на жертвите. И това обаче абсолютно никой не го трогва. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ д-р инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. "От началото на годината имаме доста голямо увеличение – с 19% спрямо същия период на миналата година на жертвите на пътнотранспортни произшествия у нас. А само да ви кажа, че миналата година имаме увеличение с 16% спрямо 2020 година“, уточни Милчев.

"Факт е, че в момента всички сме насочени към войната, пандемията, икономическите проблеми, и въобще безопасността. Единствените хора, които се трогват, са потърпевшите – когато някой близък загина, тогава си даваш сметка, че ние реално водим една война по нашите пътища. Държавните институции са абдикирали от тази дейност. Те въобще всичките, които имат отношение, нефункционират“, обясни той.

"Аз съм доста скептично настроен, че нещо може да се промени, защото дори и 50 човека да загинат наведнъж, това по никакъв начин не кара тези, които управляват системата за управление на риска, да направят промени, да видят защо.

Той добави, че техният анализ показва, че ако така продължава, ще се достигне до нивата от 2015-2016 година, което означава, че тогава загиваха по 700 човека. ‚Ние бяхме държавата с най-голям дял на смъртни случаи на 1 милион население в този период. И въобще, нямам представа, никой не се трогва“, добави той.

Милослава АНГЕЛОВА