Индексът S&P 500 има ръст от почти 15% от началото на годината. Това е много голямо покачване, като за миналата седмица за кратко достигна 5500 пункта от 4750 от началото на годината. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

При 495 от компаниите в S&P 500 почти няма изменение на цените през последните няколко месеца, подчерта той. Ръстът от 15% се дължи на ръста при петте високотехнологични компании. "За мен това е изключително показателно за очакванията на пазара. Тук говорим за компании с трилионна пазарна капитализация. Тези пет водещи компании са в ситуация, която много прилича на балона от 1999 г. Акциите на останалите 495 компании отразяват слабата рецесия в американската и глобална икономика. Парите се преразпределят от малките към по-големите компании и този ефект засилва представянето на тези големи компании“, обясни Цачев.

Това може да продължава още дълго време, защото в световната икономика има спестявания и те се насочват към американските акции, допълни той.

Цветослав Цачев отбеляза, че преди две седмици при NVIDIA имаше намаляване на цената на акциите и увеличаване на броя им. "След това видяхме рекордни стойности и за един ден това беше най-скъпата акция в световен мащаб от гледна точка на общата пазарна стойност. След това тя направи спад от 10-15%, което не е учудващо. Нормално е да виждаме такава динамика. Всеки, който инвестира в NVIDIA, трябва да има предвид, че 10-15% движение в рамките на дни са нещо съвсем обичайно за тази компания и съответно трябва да си прави анализ и управление на риска“, подчерта инвестиционният консултант.

Големите технологични компании, базирани на изкуствен интелект, ще продължат да бележат ръст и в бъдеще. "Дали той ще е 30% по-нисък или по-висок, времето ще покаже, но той няма да е 30 пъти по-малък от очакванията. Това е голямата разлика с 2000 г. И дори да се случи някакво събитие, което да промени прогнозите на анализаторите и имплементирането им върху пазарните цени, тук говорим за спадове, които биха били 30-50%, но те ще се възстановят в рамките на три, четири, пет години максимум, защото бизнесът се развива“, обясни експертът.

Той коментира и спада на акциите на Tesla през последните месеци – от началото на годината той е 20%. "Но това няма такова значение за пазара, защото другите големи компании растат с бързи темпове“, допълни Цачев.