Интересен проект среща бабите от село с млади артисти. За инициативата разказа Янина Танева от "Фабрика за идеи“, която е сред организаторите на "География на съживяването“. Тя цели да срещне млади, образовани и творчески настроени млади хора от градовете с възрастни жители на български села в Северозапада, обясни Танева в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

"България е най-бързо обезлюдяващата се държава в света. "Резиденция баба“ е проект, в който хората без села да видят с какво могат да бъдат полезни на селските райони. Участниците живеят 1 месец в села, където обезлюдяването е трайна тенденция. В края създават културно съдържание. Достъпът до култура в малките населени места е скандално нисък – над 70% от хората там нямат достъп до култура. В града пък младите артисти нямат достъп до пространства и нови теми“, даде подробности за проекта тя.

"Работим във влашки села и те се оказаха чисто нов свят – на брега на Дунава. Тази година инициативата обхваща 6 села. Провежда се в 6 читалища. Ремонтирахме ги и ги превърнахме в места за съвременна култура, която да срещне традиционната. Направихме 6 малки фестивала по тези места. През уикенда ще се съберем във Видинския край, за да отпразнуваме усилията си“, разказа още Танева.

Страната трябва да се развива с уважение към общностите и по-децентрализирано, смята тя. Тази година в проекта "Резиденция баба“ са се включили 22-ма артисти, които са живели в села в Северозапада.

"Работим със села, които имат поне 150 души. Обхванали сме 30 села до момента. Трябва да има местни хора, които искат да участват в инициативата и да я продължат. Събираме песни и фолклор по време на проекта“, каза още Танева. В рамките му са събирани пари за дограми, за зъби на възрастни хора, които не могат да си позволят посещение при зъболекар.

"Постоянно поддържаме връзка с възрастните хора в селата, където сме били. Събрахме 700 компютъра за децата, които живеят в тези малки населени места. Създаваме много силни емоционални връзки, които надхвърлят конкретните инициативи“, обясни още Янина Танева.