Урсула фон дер Лайен държи на баланса между половете, а България й даде възможност да избере жена. Ние бяхме единствената страна, която предложи кандидати за еврокомисар от двата пола. Възможно е политическото лоби на ГЕРБ да е помогнало Екатерина Захариева да заеме поста. Това обаче е юридически недоказуемо. Това каза в ефира на NOVA Момчил Инджов, кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел.

"Трябва да мине около година, за да се види как еврокомисарят е действал на регионален принцип. По-слабата ни позиция в сравнение с другите европейски държави може да се дължи и на липсата на стабилно редовно правителство. Нямаше как България да настоява за ресор в ЕК, след като нямаме редовен кабинет. Може би ще получим регионалната политика или кризите. По-важните ресори отиват в балтийските страни. Кристалина Георгиева беше еврокомисар за хуманитарната помощ и управление при кризи", посочи той. 

Според него обявяването на новия състав на ЕК вероятно е било отложено заради замяната на словенския кандидат за еврокомисар.