За поредна година вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на Националния събор на каракачаните в България, който се провежда в местността "Карандила“ над Сливен, съобщиха от прессекретариата на президента.

"Особена енергия има Карандила. Магията й става още по-силна в дните в края на август, когато се оглася от прекрасните каракачански песни и каракачански танци, грее с цветовете на каракачанските носии и традиции. 

Най-силната част на тази магия сте вие, потомците на каракачаните, хора със силен дух и смели мечти“, обърна се Йотова към участниците в събора и гостите от Гърция. 

Тя благодари на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България за активната им дейност. 

Вицепрезидентът изтъкна, че каракачаните пазят своята самобитност, защото знаят колко ценна е паметта и я предават на поколенията. 

"Когато знаеш цената на историята, можеш да имаш бъдеще“, посочи Йотова.

"България има многовековна история – като кръстопът на Европа от тук са минали много народи и всеки е оставил най-ценното от себе си. Горди сме, че днес България дава възможности на всички етноси да пазят и развиват своята култура. Един народ е по-богат с културата на своите етноси“, заяви вицепрезидентът.

"Тук съм, за да изразя уважението на президентската институция към традициите и богатата култура на каракачаните“, посочи Йотова и поздрави каракачаните от името на президента Румен Радев.