До момент са подадени 770 проектопредложения по процедура "Възстановяване на малки и средни предприятия чрез подобряване на енергийната ефективност“. Това каза Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерство на иновациите и растежа, в интервю за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ . "Следим ежедневно какво е подаването на проектите по процедура "Възстановяване на малки и средни предприятия чрез подобряване на енергийната ефективност“. Към настоящия момент са подадени 770 проектопредложения, които са приблизително 80 милиона лева. И тук е моментът да поканя българските предприятия да кандидатстват, тъй като кандидатстването е до 23 май. Бюджетът по процедурата е 136 милиона лева, така че все още има свободни средства и предприятията биха могли да се възползват“, заяви тя.

Стана ясно, че по процедурата ще се финансират мерки в микро, малки и средни предприятия за енергийно ефективно оборудване и технологии, както и въвеждане, сертифициране на системи за енергиен мениджмънт. Обхватът на енергийно ефективните мерки, които ще може да се реализират в процедурата, е предварително дефинирано остойностен, така че предприятията да може бързо и лесно да заявят своите нужди, избирайки от списък с активите. Този списък с активи е част от пакета с документи за кандидатстване. В него сме включили активи с приложение в широк кръг индустрии с доказана енергийна ефективност, като например котли, горки, термопомпи, чилъри, компресори. Също така е предвидена и възможност за енергийно ефективни изолационни системи на промишлените сгради“, даде примери Илиева.

Тя уточни, че от тази процедура се очаква подобряване на енергийната ефективност в предприятията, което от своя страна би трябвало да помогне за преодоляването на икономическите последствия от разпространението на пандемията COVID-19. "Също така да се повиши конкурентоспособност и да се понижи енергийната интензивност както и на ниво отделни производствени предприятия, така и като цяло в икономиката“, обясни Илияна Илиева.

"Фирмите могат да получат на ниво предприятия между 25 000 лева и 100 000 лева, като интензитетът на помощта или това, което оптимално като безвъзмездна помощ могат да получат, е до 50% от общата стойност на заявените активи по процедурата“, добави тя.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"