С мораториум не се решава проблема с кризата за цената на електроенергията, с него не можеш да стоплиш хората, ако топлофикациите спрат да работят през зимата. Това каза енергийният експерт Илиян Василев за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

Мораториумът спира пазара и е вид признание за липса на решение.

"Да, но с мораториум вие нищо не решавате, първо защото натоварвате дружествата по веригата, които са след мораториума. Защото от едната страна имате връзката между потребители и доставчика на услугата там, където са замразени цените, но след тази част от веригата цените не са замразени. Някой трябва да достави тоя природен газ. И когато цените на природния газ са примерно 800 или 850 долара на 1000 кубически метра, вие сте фактурирали или позволили на топлофикациите да продават само на 500, то очевидно тези дружества, ако са – и те са вече декапитализирани, т.е. нямат ресурс, банките не могат да им дадат кредити. Значи може да правите всяка една политика или всяко едно действие, но то задължително трябва да има проучване за въздействие, какви ефекти и какви финансови измерения ще има като последствие, за да можете заедно с мораториума да изчислите две неща: първо – да намалите тежестта на тоя мораториум върху бюджета, защото го ако разпрострете действието му върху всички, а не само върху енергийно бедните, вие фактически не правите нищо добро. Второто нещо – трябва да имате фонд, с който да обезпечавате или да покривате недостига от средства, защото ако топлофикациите спрат, с мораториума няма да затоплите хората“, обясни енергийният експерт.

Според Илиян Василев инициативата на ГЕРБ за мораториума е подхлъзваща, защото, чрез неговото налагане се спира пазарния процес, а това не е удачно за българската икономика.

Цоня СЪБЧЕВА