За голямо съжаление, надеждите и очакванията за екипа на правителството изпревариха реалната преценка на техните възможности, заяви в ефира на предаването "Това е България" по радио "Фокус" енергийният експерт и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев. Според него е очевидно, че нямат опит и не са наясно как механизмът работи с КЕВР и именно поради това бе допуснато да се мисли от обществото, че не Булгаргаз е предложил 30-те процента увеличение, а КЕВР.

"Ако бяха се запознали с правомощията на КЕВР, щяха да разберат, че КЕВР има някаква възможност да намали цените, но правомощията по закон трябва да се увеличат и в рамките на този закон все пак не е хубаво човек с голям замах категорично, особено от седмица на власт, да дава категорично съждение относно поведението и причините", каза Илиян Василев.

По думите му никой в България не е назовавал основната причина за тази турбулентност на увеличението на цените в енергетиката. Според него това е поради форсираният преход за 2030-та година на ЕК по зелената сделка.