Европейският съюз е икономически съюз, основан на общи принципи, на обща валута, но и на ценности, които го крепят жив, а украинските граждани доказаха в тези много трудни за тях времена, че искат да принадлежат към този съюз и вярват истински на европейските ценности. Така коментира ситуацията в Украйна евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“. Според него е време Европейският съюз да погледне малко по-широко себе си и по-широко към държави като Украйна, защото като европейци, либерали и демократи вярваме, че всеки народ заслужава своята свобода и трябва да бъде уважаван за решенията, които взима.

"Украинският народ има правото на собствена идентичност, има правото на самоопределение, правото на политически съюзи и това право трябва да бъде уважавано“, каза още Илхан Кючюк.

По думите му хората там очакват всякаква подкрепа, защото цената е много висока за това, че искат да се определят като украинци и да имат правото на собствено място в световните дела.

"Заедно с това очакват и перспектива още през юни като статут на кандидат член на Европейския съюз – нещо, което аз вярвам, че ще намерим и сили, и потенциал, и вътрешен ресурс като Европейски съюз да го предоставим. Разбира се, процесът е много дълъг и той ще отнеме време. Изискват се покриване на критерии, но най-малкото, което Европейският съюз може да направи, е да даде ясна, категорична подкрепа на Украйна, че някой ден при изпълнение на определени критерии, които са ясно записани, заслужава да бъде част от европейското политическо семейство“, категоричен беше евродепутатът.

"Горчивите уроци от войната са много, защото бяхме свикнали прекалено дълго време да разчитаме на свят, който да се осланя само на блага. Днес виждаме, че устоите на Съюза, като мира и правото на самоопределение как бяха разклатени. И за мен това беше голямото събуждане на Европейския съюз“, подчерта евродепутатът Илхан Кючюк и риторично попита може ли да си позволим една суверена държава да бъде изоставена, както и да бъдем безучастни към съдбите на хората, които бягат от война?

"Не може да бъдем безучастни. Европа е и проект на солидарността и на високите морални очаквания. Само тогава може да имаме претенцията да бъдем съюз, който поставя в центъра на своята политика човешките права и свободи. Тук Европа ми се струва, че е най-силна и трябва да бъде най-силна, за да има бъдеще“, завърши анализа Илхан Кючюк.

Цоня Събчева