По отношение на Украйна не успяхме да се обединим и легитимно да застанем на страната на жертвата. Това каза Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Според него в дългосрочен план нямахме ясна визия как да работим с руското общество.

"Сбъркахме в няколко отношения. На първо място 2014 г. беше ключова. Не успяхме да се обединим около това, че трябва да застанем легитимно на страната на жертвата. И на второ място, в дългосрочен план нямахме ясна визия как да работим с руското общество. А това е държава, която има особена чувствителност към историческото наследство. Заедно с това обаче руските граждани се проектират най-силно на европейската територия. Всяка година по половин милион руски граждани се заселват и живият на европейска територия. Всичко това ни задължава да имаме друго отношение към науката, към образованието, към културния обмен с Руската федерация. Т.е. сбъркахме в частта активна комуникация и приобщаване на руските граждани към европейската идея“, каза още евродепутатът.

"Ако Западът беше заел много по-категорична позиция, когато Крим беше анексиран, вероятно нямаше да се стигне до това, което виждаме днес“, допълни Илхан Кючюк.

По думите му поуките от войната между Русия и Украйна са различни и няма място за изчакване, трябва да се види какво е сбъркано и къде има място мирът.

Димитър Димитров