Възможността България да влезе в еврозоната през 2025 година е напълно реалистична. Основният въпрос, който стои пред страната в момента, е дали ще покрием инфлационния критерий до края на годината, за да може да поискаме извънреден  конвергентен доклад. Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му това, че от една страна инфлацията много сериозно се забавя, а от друга страна, че най-вероятно ще успеем да влезем в рамките на 3% бюджетен дефицит, прави перспективите за влизане на България в еврозоната доста реалистични.

Според икономиста това, на което трябва да се обърне внимание, е не толкова затягане на финансите на държавата, а насърчаване на икономическия растеж в страната, като за него това е проблем на цяла Европа. Фокусът към намаляване на дълговете и бюджетните дефицити като основна икономическа политика, обусловена от това, че Европа се съсредоточава да запази статуквото такова, каквото беше преди финансовата криза, не е правилна политика, обясни още той: "Това, в което трябва да се съсредоточат ЕС и отделните държави е увеличаване на растежа, намаляване на регулациите, привличане на инвестиции и привличане на външни фирми.“

Според Юлиан Войнов в момента се намираме в една среда на променена икономическа парадигма на целия Европейски съюз, където бюджетната консолидация, фискалната консолидация, борбата с дълговете не е извадена пред скоби, а по-скоро се гледа тази борба с високите дългове да не пречи на икономическия растеж.

За него основният проблем в България е корупцията, което неизбежно води до отлив на големи инвестиции и инвеститори от страната ни. "Не може в една държава, където корупцията на такова отчайващо високо ниво, ендемична корупция, както се споменава в националните доклади, да очакваме, че ще влязат инвестиции. И докато не се справим с този проблем, каквито и опити да правим за икономическа политика, за разрешаване на демографските проблеми, за решаване на пенсионната реформа или здравната реформа, те няма да доведат до положителни резултати,“ категоричен е той.

Добрият вариант според него за България е, ако наистина успяваме да се преборим с корупцията и да осъществим съдебната реформа, да влезем в еврозоната и Шенген, "защото това автоматично означава много по-големи инвестиции, много по-голям растеж на икономиката, много по-високи доходи. За тази цел на България е нужно редовно правителство, което да има сериозна широка парламентарна подкрепа, което да разбира проблемите на държавата и което да работи за тяхното решаване.“