Над 2 млн. пенсионери се очаква да получат увеличение на пенсиите от днес. Стандартните трудови пенсии ще бъдат актуализирани с 11%.

"В закона си е заложено увеличението по "швейцарското правило", всяка година от 1 юли. Индивидуално ще бъде за всеки, според размера на неговата пенсия. Ще бъде от 27 лв. до 336 лв. - 580 става минималната, 920 става средната пенсия и 3400 е таванът", коментира бившият социален министър Христина Христова.

Според икономиста Пламен Иванов пари за пенсии няма - генерират се държавни разходи, без да има приходи за тях.

"Дотираме нещо, което след години може да се окаже сериозен проблем и това не стои на дневен ред в актуализацията на бюджета. Проблемът с пенсиите е много по-голям от тези 10-11%. Нямаме приходи за тези пенсии", обясни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Няколко групи хора няма да получат актуализация.

"Заради тавана на пенсиите от 3400 лв., около 2000 души няма как да получат увеличение. Другите, около 5200 души, получават между 3000 и 3400 лв., сега като им се увеличи, на някои няма да може с 11%, защото ще излязат извън тавана. Третата група са хората, които са се пенсионирали от 1 януари 2024 г. насам", разясни още бившият социален министър.

Според нея в предизборната кампания въпросът с пенсиите не бил достатъчно застъпен.

"Темата беше заобикаляна. Това е и европейска тема заради демографската ситуация. Числено намалява работната сила, намаляват хората на пазара на труда - тези, които внасят вноските", посочи Христова.

Политиците бягат от пенсионната реформа, защото не е злободневие, смята Иванов: "Проблемът на пенсионната система ще бъде проблем на по-късен етап".

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276 лв. на 307 лв. от 1 юли.

"Има деформация и изкривявания в системата, които трябва да се изчистят, да стане ясна и прозрачна система", обобщи Христова.