Това, което виждаме пред последните 2 години е, че България увеличава потреблението си. Вече не сме най-бедни в ЕС. Освен потреблението, наскоро от Световната банка излязоха и данни, че сме си повишили добре и доходите. Това е логично след като се увеличиха и заплати и пенсии. Заради снижаващата се инфлация пък покупателната способност на българина също се подобри. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в ефира на bTV.

"Към края на годината очаквам инфлацията да падне до около 2%. Така че ние съвсем скоро ще изравним инфлацията си с тази в ЕС. Като се има предвид всичко това, не е учудващо, че продължава и интересът на българите към закупуване на имоти. Не малко българи инвестират в имоти и извън България. Най-много имоти извън страната купуваме в Гърция. Но има и хора, които инвестират в Италия и Германия", каза още той.

Относно цените, Гълъбинов обяви, че очаква в София и по-големите градове цените на стоките да продължат да растат, но с по-малки темпове. Прогнозите за следващите няколко години е дефицитът да се задържи до 3%, а инфлацията да е около 2%. Очаква се и дългът ни да остане между 25-30%. Като цяло сме отличници и няма причина да не влизаме в еврозоната, смята той. 

Според икономиста, голям проблем за нас е, че не получаваме парите, които ни се полагат от Плана за възстановяване и устойчивост. Другите държави вече усвоиха тези пари, ние още не сме получили две трети от тях. Това са важни за нас пари, които ще подпомогнат икономиката ни.

"Цените на хранителните продукти у нас са до голяма степен по-скъпи от тези в съседните ни страни. Дори да вземем Гърция, храните там са или на цени като нашите, или по-евтини. Така че да се говори за кой знае какво поскъпване на храните, когато влезем в еврозоната, е немислимо, накъде повече да растат?", попита Гълъбинов. Той е категоричен, че това, което трябва да се подобри у нас е качеството на стоките, не цените.