За съжаление, тунелът под Шипка е поредният тъжен рекорд – изграждането му се очаква повече от 127 години. Това обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушването си в парламента във връзка с проекта за изграждането на тунела под прохода "Шипка", предаде репортер на "Фокус".

По думите през април тази година паднала и последната пречка за стартирането на проекта. ВАС отменя регулациите за строеж в природен парк "Българка".

Въпреки това обаче са били констатирани грешки в подробните устройствени планове и кадастралните карти на територията на общините Казанлък и Габрово. За да се продължи със строителството, трябва да  приключат всички процедури по проектиране и след като бъдат издадени разрешителни за строеж.

"Изготвихме пътна карта за осъществяване на необходимите законови процедури по подготовката за осъществяване на инвестициония проект, със срокове и отговорници", обясни министърът. Това се е случило по време на среща с всички компетентни институции, провела се в Габрово.

"Тунелът под Шипка ще е възлова точка при движението в  посока север – юг. През него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България, между Северна и Южна България", заяви министър Коритарова.

Срокът на проектиране е осем месеца, а строителството ще продължи около 3,5 години. Тунелът под Шипка ще бъде с дължина от 3,2 км.

Стойността на договора е 358 млн. лева с ДДС.