ИТН издига д-р Велислава Петрова за кандидат за еврокомисар. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Станислав Балабнов на брифинг в парламента, предаде репортер на "Фокус"

Д-р Велислава Петрова е бивш заместник-министър на въшните работи. Тя има опит в ООН, Световната банка и други международни организации.

"България от днес има ново служебно правителство. То по Конституция трябва да организира поредните предсрочни избори. Освен това - то е натоварено с още една отговорност - да предложи новия еврокомисар", заяви Балабанов. 

"Служебното правителство трябва да подходи изключително държавнически по този казус. Българският еврокомисар трябва да е лицето на страната пред Европейския съюз и европейските институции. Той трябва да е достоен човек и да има необходимите качества за тази длъжност. Трябва да е професионалист, който да работи в международна среда и да представлява България", каза още той.

Според ИТН в сегашната политическа обстановка в страната България най-вероятно ще получи ресора по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Именно това бе реосорът на българския еврокомисар във в миналия мандат на Европейската комисия.