От "Института за пътна безопасност" изпратиха отворено писмо до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, в което съобщават, че АПИ работи в "пълно затъмнение" и продължава да не предоставя информация за изразходваните средства през 2023 година, които са около два милиарда лева за поддръжката и ремонта на републиканската пътна инфраструктура (РПМ). 

Публикуваме писмото без редакторска намеса. 

Агенция пътна инфраструктура (АПИ), на която Вие сте принципал, продължава да работи в пълно затъмнение. На лице е системен отказ от ръководството на АПИ да предоставя информация за изразходваните средства през 2023 година (около два милиарда лева) за поддръжка и ремонт на републиканската пътна инфраструктура (РПМ). 

На 27.08.2024 година получихме отговор от четири страници на председателя на АПИ, с който ни се обяснява как агенцията не може да ни предостави исканата информация. По същия начин предходните ръководители на АПИ също криеха тази болезнена за тях информация.

В Института за пътна безопасност ежедневно постъпва информация за липса на поддръжка на РПМ или некачествено изпълнена такава. Считаме, че сегашното ръководство на АПИ не обслужва обществения интерес. Отказът да предоставя чувствителна информация за упражняване на граждански контрол е предпоставка за корупционни практики при управлението на милиарди левове за поддръжка и ремонт на пътищата в България.

Уважаема, г-жо Коритарова, настояваме да извършите проверка на АПИ и своевременно да публикувате всички възлагания за поддръжка и ремонт на РПМ. Надяваме се, че не сте съучастник на всички порочни практики при разходването на обществен ресурс. Напомняме Ви, че годишно стотици български граждани губят живота си по опасните пътища на България.

Института за пътна безопасност категорично ще продължи да се противопоставя на продължаващите корупционни процеси в МРРБ водещи до разпад на българските пътища.