Основната цел на IBM Sofia Accelerator е да стимулира и подпомага българската стартъп екосистема. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Георги Калудов – мениджър в IBM.

Програмата е 12-седмична и ще се провежда два пъти годишно. Прозорецът за кандидатстване е от 1 януари до 15 февруари, а първото издание ще се проведе от април до края на юни.  

IBM Sofia Accelerator ще помогне на стартиращите компании с експертиза и с готови решения, които те могат да интегрират със съществуващи вече решения. "За всеки един от стартъпите, които кандидатстват и които одобрим за програмата, ще потърсим начина, по който добавянето на допълнителен АІ модел или функционалност да донесе стойност за техните клиенти. По време на програмата ще ги срещнем с клиенти от бизнес сферата. Нашата мечта е този акселератор да не подпомага само български стартъпи, но и такива от региона. Затова апликациите са отворени за стартъпи, регистрирани в други държави“, обясни Георги Калудов.

Новите технологии дават неограничено поле от възможности. АІ под различните му форми може да бъде приложен навсякъде, посочи той. "Трудното е да се намери добавена стойност, конкретен проблем, който АІ да разрешава. Следващият труден момент е в обучаването на този АІ модел и в правилното прилагане, така, че да няма много халюцинации и грешки. За да се изгради един работещ АІ модел са необходими компютърни мощности, а от друга страна – експерти, които са много добри в конкретната индустрия. Ще дадем физически достъп до самата технология, до вече разработени АІ модели, които ще мога да тестват“, поясни Калудов.

Програмният мениджър Димитър Георгиев обясни, че IBM Sofia Accelerator е предназначена за стартиращи компании, които вече имат финансиране, имат прототип на продукт или решение, което може да разработят заедно с IBM. "Програмата е предназначена да насърчи нови или вече съществуващи решения, насочени към корпоративния пазар, към нови развити пазари. Търсим компании, които са основно в индустрии като Fintech, Digital health, Green Sustainability, E-commerce.“

В програмата са включени три основни стълба. "Първият стълб е Trailblazer Talks. Той включва разговори с гости, които са едни от най-успешните предприемачи. Вторият стълб е IBM Tech Talks. Това са практически сесии със световно признати експерти от IBM. Третият основен стълб се нарича Office Hours. Това са бизнес менторик сесии заедно с наши клиенти, локални партньори, които са таргетирани по различни сегменти. Реално програмата ще бъде изнесена основно от хора от IBM и местната предприемаческа екосистема, както и регионални фондове“, обясни Георгиев.

Програмата завършва с с Demo Day на 28 юни, в който всички участници ще имат възможност да демонстрират решенията си пред екосистемата, серийни инвеститори и регионални фондове, допълни той.

Програмата предоставя възможности и за допълнителни финансирания. "Това са програми на IBM, както и Инвестиционния фонд, който е отговорен за сливания, придобивания и дялови инвестиции. Всички те са инкорпорирани в нашата програма и българските предприемачи ще имат видимост към тези дивизии на IBM“, допълни Георгиев.