В празничната Седмица на гората, екипите по контрол на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите отново са на терен, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Освен масовите кампании на горските структури по залесяване и почистване на горите, посветени на Седмицата на гората, екипите по контрол продължават интензивните проверки на горските територии.

С пет акта за груби нарушения на Закона за горите и възпрепятстване на проверка на служители по горите е санкциониран лицензиран лесовъд от инспектори на Изпълнителна агенция по горите. Нарушенията са установени по време на проверка на две мобилни превозни средства в землището на с. Воднянци, област Видин. Инспекторите установили, че транспортираната дървесина е без контролна горска марка, общинска марка и превозен билет, доказващ законния й произход. В хода на проверката е установено, че единият от водачите на МПС е и лицензиран лесовъд. Същият се качил в товарния автомобил и се е опитал да избяга с него. Служителите на ИАГ са го спрели и са потърсили съдействие чрез телефон 112. На място пристигат служители на РУ Белоградчик и група дознатели, като по време на извършване на проверката от служителите на МВР, лицензираният лесовъд издава превозен билет за единия камион, след което започва да маркира задържаната дървесина с контролна горска марка.

На нарушителя са съставени 5 акта за нарушения на Закона за горите, включително и за възпрепятстване на проверката и издаване на билет с невярно съдържание. Задържани са 12,5 куб. м дървесина от цер и благун и два броя МПС.

В същия ден, в землището на с. Бутрева, горски инспектори от Регионална дирекция по горите - Пазарджик, по време на рутинна проверка констатират 8,34 куб.метра плътна строителна иглолистна дървесина от вида бял бор и смърч с неустановен произход. Дървесината не е маркирана с контролна горска марка. Незабавно са уведомени органите на досъдебното производство и дървесината е задържана с протокол. По случая е образувано досъдебно производство.

През първите три месеца на годината общият брой на проверките на регионалните дирекции по горите, екипите на държавните предприятия и Изпълнителна агенция по горите е близо 135 000. Горските инспектори и стражари са съставили над 3400 акта по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани 315 пл. куб. м строителна дървесина, над 1800 куб. м дърва за огрев, 122 моторни превозни средства, 40 коня, 250 каруци, 130 моторни триона.