Впечатленията ми от дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп са такива, като на всички останали. Пропагандата на републиканците и обективния поглед към живота и състоянието на Байдън, провокират мислене, че не е подготвен, и не е достатъчно в час. Но и Тръмп не е по-привлекателен кандидат, той по същия начин лъже, държи се арогантно, нарцистично. Изборът на кандидат е до голяма степен въпрос на усещане в електората кой вдъхва някакъв вид доверие, на кого може да се повери държавата като главнокомандващ. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" Христофор Караджов, журналист и преподавател в Калифорнийския университет по медии и масови комуникации в Лонг Бийч.

 

По думите му този дебат, който се състоя, е необичаен за това, че не е имало досега президентски дебат преди да са номинирани официално кандидатите, което се случва на техните партийни конференции. За първи път се прави толкова рано дебат и конспиративната теория гласи, че демократите нарочно го правят, за да се изложи Байдън, да се види че не става и по този начин да пуснат някой друг.

"Има доста варианти за друг кандидат, но за да се случи това, трябва самият Бадън да се откаже и да посочи заместник. Ако Байдън се откаже и не посочи заместник, или пък нещо се случи медицински с него, може да се направи отворена конвенция или партиен конгрес, каквато е била процедурата до началото на 70-те години. Но това значи, че ще има няколко кандидати, които ще се състезават, тепърва ще се борят един с друг и чак в края на август ще могат да стъпят в реална битка с Доналд Тръмп, което се смята за много кратка кампания. Досега Байдън не е дал индикации, че смята да се откаже", обясни Христофор Караджов

 

Камала Харис не успя да се утвърди като авторитетен №2, което е необичайно за САЩ, много пъти вицепрезидентът е ставал президент или силен кандидат като Ал Гор, като Буш-старши. Тя не успя да стане популярна, но държи ключа на афроамериканския вот за демократите. Байдън и демократите определят представянето на дебата като една лоша вечер за президента Байдън. Той не можа да се противопостави на Тръмп по съвсем очевидни теми, като тази за абортите. Върховният съд миналата година обърна едно решение от 70-те години и направи абортите проблематични в южните щати. Това е тема по която зад Байдън са мнозинството американци, дори и републиканци. И той не можа да извлече дивидент от нея, започна да се оплита в мислите си. Той е склонен към гафове, лапсоси, преодолял е заекване. В дебата през 2020 г. Байдън успяваше да затапи Тръмп успешно и се справяше блестящо. По мое лично мнение Байдън трябваше да бъде кандидат за президент през 2016 г. и може би щяхме да живеем в съвсем друг друг свят, но имаме това, което имаме", каза Христофор Караджов

 

Как изглежда Америка когато двамата водещи кандидати засега неофициално са на общо 152 години - единият осъден, другият не може да си завърши изречението? Не изглежда добре. Дори в Австралия хората са притеснени от това, което виждат в Америка.

Америка е лидер на свободния свят и не изглежда добре от гледна точка на силата на управленския капацитет. Има много голям потенциал, и накрая свършва  с политик, който очевидно е в залеза на кариерата си и живота си и друг осъден престъпник, лъжец, нарцисцист. Не е радостен изборът между тях.

Смяна на кандидата при републиканците е абсолютно невъзможна, защото Тръмп държи по един или друг начин мнозинства в републиканския електорат. Когато започна всичко това през 2015 г. първичните избори на републиканците, той се изправи срещу 18 други кандидати, 18 много силни, авторитетни кандидати. Не мисля, че в момента за Тръмп има някаква алтернатива в Републиканската партия, допълни Христофор Караджов.