В рамките на настоящата седмица бяха разкрити две организирани престъпни групи (ОПГ) за разпространение и търговия с високорискови наркотични вещества. Това каза по време на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите му става въпрос за разпространение и търговия с метамфетамин и амфетамин.

"Първата организирана престъпна група се състои от четирима души. Тя е действала на територията на град Сливен и град София. Те са произвеждали метамфетамин и амфетамин. За целта са се снабдявали с прекурсори от собственик на аптека в град Сливен. При извършените множество изземвания са намерени оръжия и вещи, които наподобяват културни и исторически ценности. Тепърва ще се установява дали оръжията са огнестрелни, дали предметите имат културно-историческа стойност. Следва да се отбележи и че участниците в тази организирана престъпна група са осъждани многократно за тежки умишлени престъпления, включително държане на огнестрелни оръжия без разрешителни, търговия с културно-исторически ценности, непозволено използване на кредитни и дебитни карти, кражби и разпространение на наркотици“, посочи Христо Кръстев.

Той поясни, че ролята на аптекаря в Сливен е била да продава на участниците в престъпната група значителни количества лекарства, които са съдържали вещества, способстващи изготвянето на метамфетамин.

Втората престъпна група, която е била разкрита, е действала на територията на град София и град Враца и наброява отново от четирима души.

"Двама от тях са чуждестранни граждани – братя македонци, а другите двама са български граждани. В хода на разследването по двете досъдебни производства е установено, че е имало връзка между двете престъпни групи - от Сливен и от София. Те са търгували помежду си с наркотици. Иззети са големи количества наркотични вещества, като при първата група – от град Сливен, са иззети половин килограм метамфетамин, а при втората група – от град София, са иззети около 3 килограма метамфетамин“, добави говорителят на Специализираната прокуратура.

И осемте лица по двете досъдебни производства са задържани с постановление на прокурори от Специализираната прокуратура за срок до 72 часа. Предстои в рамките на настоящата седмица да бъдат внесени искания за постановяване на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража“.