Трябва да има правителство, трудността ще започне след това: как ще функционира това мнозинство. Това каза Христо Иванов от "Демократична България“ пред журналисти след консултациите при президента за съставяне на правителство, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Нашият подход към тази трудност е да се фокусираме върху двустранния вектор на разговори между нас и "Продължаваме промяната“ като мандатоносител и да оставим на тях да се договорят с останалите политически сили, от които те търсят подкрепа“, посочи той и допълни, че министрите са важни, но трябва да се даде кредит на доверие на мандатоносителя.

Христо Иванов не прогнозира кога ще има редовно правителство.Вчера е имало среща в централата на ДСБ и е била обсъждана рамката на коалиционното споразумение.

"Абсолютно нормална работна среща. Не е била свързана с никакъв кризисен спор, притеснения и т.н. Срещата продължи по-малко от 40 минути“, уточни Иванов.

Той обясни, че предстои трите партии от формацията "Демократична България“ да вземат решение и преговорният процес за формиране на кабинет да бъде официално приключен. Иванов подчерта още, че е важно аритметично мнозинството да е без ГЕРБ и ДПС.

"Очакваме този технологичен цикъл да бъда завършен утре от наша страна. Забавяне стана по наша вина, и то по технологични причини. Вчера сутринта получихме текста на приложенията към споразумението, които са големи. Трябва нашите експерти да се запознаят с тях и да минат през съответните органи“, посочи Иванов, като подчерта, че не става въпрос нито за проблем, нито за различия с бъдещите коалиционни партньори.

По думите му "Демократична България“ ще са гарант за отстояването на евроатлантическата ориентация на България, като това включва и членство в "Шенген“ и Еврозоната. Христо Иванов подчерта още, че ДБ има експертен капитал по темите, свързани със съдебната реформа, защитата на природното ни наследство и въвеждането на електронно управление.

Христо Иванов посочи още, че не е изненадан, че администрацията ще бъде съкратена с 15%.

"Не виждам нищо страшно в тази заявка", добави той.

Теодора ПАВЛОВА