"В момента тече процес за намаляване на влиянието на Делян Пеевски и от ПП-ДБ трябва да се възползват", заяви Христо Иванов в кулоарите на парламента, предаде репортер на "Фокус". Той бе поканен и присъства на изслушване във временната комисия за Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса.

Той потвърди, че е провеждал срещи с изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

По думите му никой не трябва да си прави илюзии, че ако бъде освободен Делян Пеевски и моделът на институционализираната корупция в България и на злоупотребата с власт, ще изчезнат. "Не очаквам нито корените на корупцията да се премахнат, нито стъблото да изчезне, но смятам, че премахвайки влиянието на Пеевски, ще бъдат обрулени актуалните отровни плодове и семената, които по-нататък могат да възпроизведат същия корупционен модел", допълни Иванов.

На въпрос дали е разговарял по телефона лично с почетния председател ДПС – Ахмед ДоганХристо Иванов отрече категорично: "Никога не съм разговарял пряко или косвено, по телефона или лично с Ахмед Доган".

Христо Иванов призна, че е разговарял с Пеевски за необходимостта да се прави структурна реформа на съдебната власт и отрече твърдението на Пеевски, че има заговор за сваляне на Рая Назарян от поста председател на Народното събрание.