Разследващият журналист Христо Грозев отрича да е подавал сигнал в българската прокуратура за тримата българи, разследвани във Великобритания и у нас за шпионаж в полза на Русия. По информация на bTV тримата задържани на Острова – Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, остават в ареста.

От Скотланд ярд са открили фалшиви прескарти и брандирани дрехи на две известни телевизии. Смята се, че дегизирани като телевизионен екип, тримата обвинени са събирали информация на различни места в Лондон, както и в Германия и Черна гора. Групата е използвала и апартамент в близост до военновъздушната база "Норхолт“.

Медиите на Острова коментират и участието на обвинените в българските избори зад граница от 2015 г. насам. По неофициална информация на медията двама от тях са свързани с партия "Възраждане“, а един – с БСП. Посланикът ни в Лондон Марин Райков коментира хипотезата за възможност за злоупотреба с лични данни.

За "мозък“ на операцията се посочва 45-годишният Орлин Русев.

От Софийската градска прокуратура съобщиха вчера, че още през месец март са започнали разследване по глава I от Наказателния кодекс срещу тримата за шпионаж.