"Само органите на ДАНС проявиха интерес към моята безопасност", заяви журналистът Христо Грозев по време на изслушването му в парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той обаче добави, че има публикация в държавната медия РИА Новости, в която се твърди, че обвинението му е свързано с новия закон за отразяването на военните действия.

Той смята, че ако това е поводът, то казусът се превръща в прецедент, тъй като за първи път руският закон, насочен към руски журналисти, ще се приложи за европейски гражданин.

"Атака срещу свободната журналистика" - с тези думи той определи повдигнатото срещу него обвинение и добави, че така се цели сплашването на медии, отразяващи войната на Русия в Украйна.

По думите му вероятно Москва е решила да го обяви за издирване заради негово разследване за програмирането на руски крилати ракети, в което са идентифицирани 33-ма военнослужещи, на които ЕС налага санкции седмица преди да повдигне обвинението срещу него.

Грозев коментира и твърденията на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, който в края на 2022 г. обяви, че повдигнатото обвинение срещу Грозев означавало "не идвай".

"Това послание е налице от 2016 г. под формата на забраната да влизам в страната", каза журналистът и добави, че още преди 7 години има черен печат за влизане в Русия.

Той призова страната да вземе решителни действия по случая и да поеме инициатива за защита на европейските журналисти.