БЧК откри банкова сметка за търсещите спасение от войната в Украйна. Това каза Христо Григоров, председател на БЧК, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Днес обявяваме банкова сметка, на която банкова сметка всеки ще може да прави своето дарение. С тези парички вече ние ще купуваме лекарства, ще купуваме храна. Така че БЧК отново е на първа линия заедно с държавните институции помагаме на тези нещастни хора. Казвам нещастни хора, защото в XXI век това е недопустимо да има война“, посочи Григоров.

"БЧК се обърна към българския народ с една молба – който има възможност да предостави одеяла, спално бельо, детски дрешки. Това беше онзи ден. И трябва да ви кажа, че вчера в Червения кръст, където дадохме нашия адрес, където получаваме материалите, стотици хора дойдоха, което говори, че в сърцето на българина е останало това, което сме наследили от нашите прародители – да бъде добър, да бъде милосърден и да бъде готов да подава ръка в нужда. А сега тези хора, които напускат Украйна, реално имат нужда“.

Първото, което трябва да им се даде са топли дрехи, защото много хора са напуснали домовете си в паника без да си вземат даже и дрехи, за да се спасят, каза Христо Григоров.

Така че това, което правим в момента, е събираме именно това, което казах – одеяла, дрешки. Днес първият наш транспорт ще замине за границата, защото вече вчера събрахме доста одеяла и дрехи, допълни председателят на БЧК.

Евелина БРАНИМИРОВА