На 21 и 22 юни ще празнуваме музиката, културното многообразие и Европейския ден на музиката. Постарали сме се програмата на "Франкофоли“ да представи много културни ценности. Това каза Христина Спасова – директор на музикалния фестивал "Франкофоли“, в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Фестивалът ще се проведе на Стадион "Христо Ботев“ в Пловдив. Стадионът предоставя възможност за провеждане на концерти на световно ниво, отбеляза тя. "Ние сме първите, които стъпваме на този стадион, и съм убедена, че след това доста световни звезди ще направят концерти там“, допълни Спасова.

През първия ден зрителите ще чуят Nouvelle vague, Ищар, Иво Димчев, Уили Уилям и Паров Стелар. На 22 Алексис Карлие, Deluxe, Барбара Прави, Nej' и Rudimental. "Изборът на певец, място, озвучаване, всяко късче от целия пъзел се съгласува изцяло с френския екип на "Франкофоли“. Ние имаме думата за това да кажем какво се слуша в България, кое е познато. Много от артистите са страхотни и имат страхотни изпълнения, но просто не се познават в България, хората не ги свързват с нещо познато. Нека хората да ни вярват. Ще разширите музикалния си хоризонт и наистина ще се насладите на едни страхотни изпълнители“, призова Христина Спасова.

По думите й "Франкофоли“ е единственият международен фестивал на България, който ни представлява не само тук, но и в чужбина. "Част сме от една голяма платформа. Тепърва ще набираме скорост и устойчивост и ще се доказваме във времето. Нашата публика е доста изискваща и това е много хубаво, защото ни кара непрекъснато да израстваме и да търсим все по-добри изпълнители и възможности за провеждане на концертите. Мисля, че в последните години се доказахме и хората ни повярваха“, сподели Спасова.

В рамките на фестивала се провежда образователен модул, изложби, ателиета за най-малките, в които те се докосват до френската култура чрез творчество. "Продължаваме да се борим за тези неща, които сме развили във времето, защото вярваме, че фестивалът е съвкупност от много неща, не само от концерти. Тази година нашият жест към публиката е деца до 16 години да влизат безплатно. Мислили сме за много съпътстващи сцени, за представяне на млади артисти. Но ни трябва време. Подобен фестивал се организира трудно и изисква много средства“, добави Христина Спасова.