Държавата трябва да се опитва да подобрява демографския баланс с мерки за подобряване на раждаемостта. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият социален министър Христина Христова в отговор на въпрос на водещия как да се реформира пенсионната система, при положение че в момента съотношението пенсионери-работещи е 2 млн. и 26 хил. възрастни срещу 2 млн. и 220 хил. работещи.

"Аз съм една от тези, които са упреквани, защото бях вносител на законопроекта за майчинството - една година платено със заплатата на жената, после да има и втора година, защото нямаме социални услуги за такива малки деца на една година, и т.н. Те казват "ама увеличи ли се раждаемостта?“ да де, но ако и това го нямахме? Все пак това е някакъв стимул. Жената отсъства от работа, нека си получава дохода от друг, някой да й замества обезщетението. Тя е внасяла осигуровки. Та, там трябва за раждаемостта още да се помисли", каза Христова.

Според нея е добре, че сега има подобрение в бюджета за еднократните помощи, подкрепа при раждане на дете. Увеличени са значително – бяха 250 лева, сега са 600 лева за първо дете и т.н.

"Трябва да се направят насърчителни мерки. Трябва да се работи за връщане на млади хора, които са завършили своето образование или са започнали някаква работа в чужбина, за доходите да се работи, за професионалната квалификация на работната ни сила – и там имаме големи парадокси. От една страна, имаме дефицит на пазара на труда. Доколкото чух едни справки на работодателите – около 200-250 хил. души не са стигали тази година на пазара на труда за определени професии. Същевременно безработица, която имаме, е между 4 и 5%. Имаме такава безработица – хора, които пък никаква професия, нищо не могат да направят и да работят, не могат да заемат тези свободни 200 хил. работни места. В тази посока – за професионално образование и квалификация, очевидно, че не сме си свършили работата, и трябва тук спешни мерки. Чувам за някои неща, които споменава образователният министър – дано да се даде акцент на тези специалности, особено инженерни, технически и други, малко да се направи баланс на обучението, във висшето образование, университетите малко да спрат да обучават икономисти и психолози само и юристи, а наистина необходимите ни хора за икономиката", посочи още бившият социален министър.  

Според нея, хората в пенсия сега много трудно се ориентират с колко ще бъде увеличена пенсията им. Всеки се пита какво означава Швейцарското правило.

"Означава точно така – всеки да си сметне, примерно, ако пенсията е 800 лева, да си я увеличи, да си я умножи по 11% и да види с колко ще му се увеличи пенсията. Значи, ако е 800 лева – с 88, примерно така ми идва в момента 888 лева се получава. Просто с 11% да си увеличат хората пенсиите, включително и минималната, която тази година е 523 – става 580 лева, защото пък много хора вземат минималната. Тук пак имаме проблем за това, че минималната пенсия, с увеличението на линията на бедност, тя ще изпадне под линията на бедност,  защото тя се увеличава доста линията на бедност – 586 лева мисля, че става. И тук трябва да се помисли. Тези системи отдавна не работят в синхрон. Имаме проблем с пенсионната система и това, че хората очакват социалните проблеми да се решат в пенсионната система и имат усещането, че това е от държавата. То половината вярно, че вече е от държавата, но това си е приносът на човека. И нека, ако имат други социални проблеми – нужда от помощ за отопление през зимата и т.н., нека другата система да си работи, да допълва и на хората в пенсионна възраст да се дават тези средства, за да им се помогне", призова Христина Христова.