Хората са много по-креативни в реални срещи, а не по Zoom. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова и предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк правят експеримент с 600 доброволци от различни държави – Финландия, Унгария, Израел, Индия, Португалия. Участниците осъществяват връзка помежду си в онлайн среда и дискутират няколко теми. След това изследователите организират и жива среща по подобни теми, за да направят сравнение. Резултатите показват, че при онлайн срещата участниците са били с 20% по-малко ефективни и творчески ориентирани в предложенията си.

Според доц. Тодорова живият контакт и езикът на тялото са много важни фактори в човешкото общуване. "В началото, когато започнахме "Сценарий от бъдещето“, аз имах този лош навик да говоря по-дълго, като академични лекции – нещо, което е моето основно поприще, но нашият медиен формат и присъствието на Ива Дойчинова ме провокираха да променя начина си на говорене, вярвам за добро. Това изкуственият интелект никога няма да може да го направи“, коментира тя.