Хора с увреждания ще чакат с месеци да получат готови ТЕЛК решения. Те са написани на ръка, но електронната система за случайно разпределение насрочва дати за дигиталното им въвеждане и издаване след няколко месеца. За проблема сигнализираха лекари от ТЕЛК в столичната пета градска болница.

Онкоболна жена, оперирана в чужбина днес отива да получи ТЕЛК решението си, което чака от месеци, но комисията в Столичната болница "Княгиня Клементина", не успява да го издаде.

"С документи е готова жената. Ние сме готови с експертното решение- не можем да го вкараме в системата. Системата - електронната, която определя датите, на тази жена е дала дата за 23 октомври", обясни пред БНТ д-р Боряна Холевич - председател на ТЕЛК МБАЛ "Княгиня Клементина".

Комисията има още много решения, написани на ръка, които не може да въведе в електронната система.

"Нямах секретарка, поради тази причина сме се забавили с издаването. Имам сега перфектна секретарка, която не може да го въведе, защото изкуственият интелект е дал месец октомври или ноември. Чак тогава би могло да бъде издадено", каза д-р Марияна Краева - ТЕЛК МБАЛ "Княгиня Клементина".

"Уж идеята на тази система беше да се ускори освидетелстването. Болните да бъдат освидетелствани в 3-месечен срок, обаче системата казва, не!", заяви д-р Боряна Холевич.

Има и случаи в които системата насрочва дата за освидетелстване 2-3 дни след като досието на пациента е пристигнало в комисията, твърдят лекарите.

"Ние нямаме време нито да се свържем, нито да ги информираме, нито тези хора да си подготвят документите. Ако не е подал всички документи го ощетяваме много сериозно", каза д-р Марияна Краева.

За да не ощетяват пациентите, лекарите от ТЕЛК трябва да имат достъп до Националната здравноинформационна система, но за момента такъв не им е осигурен. Не е ясно и колко от новоразкритите 74 ТЕЛК-а в страната са започнали да работят.

"От колеги разбирам, че тези ТЕЛК-ове практически не работят. Има ги на хартия, но при тях досиета не се изпращат", уточни д-р Боряна Холевич.

Директорката на Националната експертна лекарска комисия, която отговаря за електронната система, не беше открита за коментар. От Здравното министерство не успяха да отговорят на въпроси в рамките на работния ден.